Hoe werkt Google

Home Webdevelopment Hoe werkt Google

Google zoekmachine

Wanneer je begint met het optimaliseren van de website voor SEO is het handig om een idee te hebben hoe google een website indexeert.

1. Crawlen

Crawlen is het proces waarmee Googlebot nieuwe en bijgewerkte pagina’s opspoort die moeten worden toegevoegd aan de index van Google. Het crawlproces van Google begint met een lijst van URL’s van webpagina’s, die wordt gegenereerd aan de hand van vorige crawlprocessen en die wordt uitgebreid met sitemapgegevens die worden geleverd door webmasters. Googlebot bezoekt al deze websites. Links die op elke pagina worden aangetroffen, worden toegevoegd aan de lijst van pagina’s die moeten worden gecrawld. Nieuwe sites, wijzigingen in bestaande sites en verbroken links worden allemaal geregistreerd en worden gebruikt om de index van Google bij te werken.

2. Zoekwoorden en index

Alle pagina’s die door Googlebot worden gecrawld, worden verwerkt in een gigantische index, die alle woorden bevat die door het programma worden aangetroffen en de locatie ervan op elke pagina. Daarnaast worden gegevens verwerkt die zijn opgenomen in de belangrijkste tags en attributen van de inhoud, zoals title-tags en alt-attributen. Googlebot kan veel soorten inhoud verwerken, maar niet alle. De inhoud van sommige rich-mediabestanden of dynamische pagina’s kunnen bijvoorbeeld worden verwerkt.

3 Vindbaarheid in Google

Wanneer een gebruiker een zoekopdracht invoert, doorzoekt Google in de index naar overeenkomende pagina’s. De resultaten die volgens ons het meest relevant zijn voor de gebruiker, worden vervolgens geretourneerd. De relevantie wordt bepaald door meer dan 200 factoren, waaronder de PageRank voor een pagina. De PageRank geeft de waarde van een pagina weer op basis van de inkomende links van andere pagina’s. Dat wil zeggen dat de PageRank van uw site wordt verhoogd door elke link naar een pagina op uw site vanaf een andere site. Google doet er alles aan om de gebruikerservaring te verbeteren door spamlinks en andere praktijken die de zoekresultaten negatief beïnvloeden, te identificeren. De beste typen links zijn links die worden weergegeven op basis van de kwaliteit van uw inhoud. Wilt u met een website op een hogere positie in Google worden weergegeven op de pagina’s met zoekresultaten, zorg er dan voor dat uw site op de juiste wijze kan worden gecrawld en geïndexeerd door Google. PixelFris werkt volgens de richtlijnen voor webmasters die u kunnen helpen bekende valkuilen te vermijden en de positie van uw site te verbeteren. De Google-functies “Bedoelde u” en “Automatisch aanvullen” zijn functies waarmee gebruikers tijd kunnen besparen door verwante termen, veelvoorkomende spelfouten en populaire zoekopdrachten weer te geven. De zoekwoorden die worden gebruikt worden door deze functies automatisch gegenereerd door webcrawlers en zoekalgoritmen. Als een site hoog op de lijst met zoekresultaten staat voor een zoekwoord, komt dit omdat via algoritmen is vastgesteld dat de inhoud van die site relevanter is voor de zoekopdracht van de gebruiker.

Menu